Portfolio
Sinds eind 2019 werk ik als freelancer. Sindsdien heb ik te gekke dingen gemaakt, onder andere voor de vakbladen C2W, EVMI en VoedingNu. Daarnaast heb ik voor de TU Delft en Universiteit Leiden geschreven, heb ik meerdere Chemische Feitelijkheden-edities gemaakt en is de Young Scientist Wetenschapskalender 2024 voorzien van mijn verhalen, vragen en chemieproefjes. Ook ben ik 1,5 jaar webredacteur geweest bij Alea Publishers. Dat schrijven lukt dus aardig! Mijn portfolio bijhouden daarentegen… wordt aan gewerkt, zullen we maar zeggen. Wil je wat recenter werk zien? Mail me even en dan regel ik het!
Naast deze klussen houd ik me sinds begin 2022 bezig met TransitEI.nl, hét platform over de eiwittransitie en plantaardig(er) eten. Om dit droomproject te laten slagen ben ik een crowdfunding gestart. De website gaat binnenkort live. Bekijk het project op voordekunst, waar je direct kunt doneren als je wil.
C2W, vakblad voor chemie en life sciences
In 2019 werkte ik als vakredacteur bij C2W (Mens & Molecule in Vlaanderen), het vakblad voor professionals in de chemie en life sciences. Ik schreef nieuwsberichten voor de site en artikelen voor het blad in allerlei genres, zoals achtergrond, opinie, interviews en boekrecensies.
Via deze link vind je een selectie van mijn artikelen in PDF. Alle stukken zijn ook te vinden via c2w.nl.
Wetenschappelijk kindertijdschrift Zo zit dat
In 2018 was ik stagiair op de redactie van Zo Zit Dat, een wetenschappelijk tijdschrift voor kinderen van 8 - 12 jaar. Ik schreef onder andere over de cyclus van boombladeren, de gulden snede en dieren die lichaamsdelen achterlaten. Daarnaast vulde ik rubrieken in zoals “Joost mag het weten” en “Waar/Niet waar” en transformeerde ik Engelstalige artikelen naar de unieke Zo Zit Dat-stijl.
Een selectie van mijn stukken in PDF:
Deel 1: klik hier.
Deel 2: klik hier.
Wetenschap woensdag, NPO Radio 3fm
In het voorjaar van 2018 was ik wekelijks op 3fm te horen in de avondshow van Sander Hoogendoorn. Tijdens Wetenschap Woensdag vertelde ik over het wetenschappelijke fenomeen dat mij die week bezighield. De fragmenten zijn helaas niet meer terug te luisteren, maar dit zijn enkele onderwerpen die aan bod kwamen:
Fluitende vogeltjes gezellig? Het zijn boze seksueel gefrustreerde mannetjes!
De bijenquiz. Waar of niet waar: een bij moet 4000 bloemen bezoeken om één theelepel honing te maken?
In juni was het bloedheet in Nederland. Welke afkoeltips werken nu écht?
Aristoteles beweerde dat onweer ontstaat omdat de wolken botsen. Niet waar!
Thin films as a form of administering drugs: a sneak peek in the lab
Deze video maakte ik met een klein team voor een studieopdracht. Ik presenteer de video en heb alle beelden gemonteerd.
De video gaat over thin films als manier om geneesmiddelen toe te dienen. Tijdens mijn master farmacie deed ik onderzoek naar onder andere deze thin films.
I'm a girl, so i can't do science
Gender-science stereotypes first arise during childhood, so let’s start debunking them during childhood too
Hoeveel Nederlandse vrouwen hebben ooit een Nobelprijs in ontvangst genomen, denk je? Wist je dat 67% van Europeanen denkt dat vrouwen de skills niet hebben om wetenschapper te zijn? En wist je dat Nederland het hoogste scoort als het gaat om gender-science stereotypes?
Met een vleugje persoonlijkheid, humor en wetenschappelijke feiten vertel ik in dit essay over genderongelijkheid binnen STEM* en stereotype wetenschappers in de media. Ik schreef dit essay in het voorjaar van 2017.
*STEM = science, technology, engineering, mathematics
PhD proposal
In juli 2018 solliciteerde ik naar een PhD-plek in science education aan de faculteit Science & Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen. Er solliciteerden 230 mensen en ik haalde de 3e plek. Hoewel ik nu geen PhD-plek ambieer, was dit een geweldige kans met een mooi resultaat.
Hieronder volgen de titel en de samenvatting van het onderzoeksvoorstel dat ik schreef. Klik op "downloaden" om het hele onderzoeksvoorstel te lezen.
'Science is (not) for me.'
Finding ways to encourage Dutch children from minority backgrounds in their identification with science
Abstract:
Current research in the Netherlands on diversity in STEM (science, technology, engineering, mathematics) and projects that aim to diversify STEM are mainly focused on girls/women as a demographic group. Girls and children from ethnic minority backgrounds and/or lower socioeconomic status tend to steer away from STEM. This is a problem, because there is a demand for professionals in STEM, the Netherlands is moving towards a cultural heterogeneous society and racial and gender disparities in STEM are pressing concerns. These circumstances form both an economical problem and are a matter of social equality and inclusivity. Therefore, an intersectional approach to Dutch research and projects on diversity in STEM is urgently required. In this research proposal, I shall explain how my research will draw on a diverse landscape of studies on intersectionality, science-identity, and the potential influence of media. I shall combine documentary research, interviews and survey questionnaires to develop a new media-based project to eventually find ways in which we can encourage 13- to 16-year-old children from minority backgrounds in the Netherlands to actively identify with science.
Luisterverhaal: Hoe de nanoauto het leven van meneer sjaak redt
Een paar jaar geleden ontving Ben Feringa een Nobelprijs voor zijn nanocar. De nanocar is een bijzonder molecuul met individueel bewegende onderdelen. Met een beetje fantasie lijkt het molecuul over een oppervlak te "rijden".
Feringa’s onderzoek is fundamenteel, maar in de media gaat het al gauw over de mogelijke toepassingen. Je hoort dan bijvoorbeeld: ‘In de toekomst zullen kleine wagentjes door ons lichaam rijden om de medicatie op zijn plek te brengen.' Het klinkt nog erg futuristisch (en dat is het ook), maar wie weet vinden we het in de toekomst doodgewoon.
Dit korte, humoristische luisterverhaal gaat over zo’n futuristisch nanoautootje, een ambulance welteverstaan. Zo krijg je alvast een idee hoe het er in de toekomst (mogelijk) aan toe zal gaan!
Ik maakte dit luisterverhaal samen met een studiegenoot tijdens een opdracht waarbij we onder hoge tijdsdruk een volledig product moesten afleveren.
Radioshow perestrojka op oog radio
Deze radiouitzendingen hebben weinig met wetenschap te maken. Toch deel ik ze graag, want ik vind muziek en radio twee van de leukste dingen die er zijn. In de nabije toekomst wil ik absoluut vaker radio maken.
In 2017 werkte ik bij kunst- en wetenschapsprogramma Glasnost op OOG Radio. Ik presenteerde in die periode twee keer het randprogramma Perestrojka. Deze uitzendingen kun je hier terugluisteren.
Aflevering 11 presenteerde ik met Willem Goedhart en gaat over albumpareltjes die je normaal nooit op de radio hoort.
In aflevering 12 nemen Chris van der Ploeg en ik een duik in onze jeugd. Door ons leeftijdsverschil leverde dat een interessante mix op.